Rekordnagyságú transzferárbírságot szabott ki a dán adóhatóság

Nem csak a NAV ellenőrzi egyre szigorúbban a transzferár szabályok betartását. Rekord mértékű transzferár kiigazításra hívta fel a figyelmet Rövid Levente, a főleg szellemi tulajdonra szakosodott Bird&Bird nemzetközi ügyvédi iroda adótanácsadó-ügyvédje. A dán adóhatóság szabadalom átruházásokhoz kapcsolódóan több évre visszamenőleg közel 3 milliárd euró adóalap kiegészítést rendelt el a – hazánkban is jelen lévő – Novo Nordisk gyógyszercégnél. Ezért a cégnek csaknem 0,7 milliárd euró társasági adót kell befizetnie.

Egy bevett struktúra alapján a dán cég svájci leányvállalatai részére különböző szabadalmakat értékesített. Majd a tranzakciót követően adminisztrációs, kutatás-fejlesztési és bérgyártási szolgáltatásokat nyújtott a svájci vállalatok részére.

Az adóhatóság szerint a fentiek egyike, egy növekedési hormonhoz kapcsolódó 2,3 milliárd euróért értékesített szabadalom ára a szokásos piaci árnál jóval alacsonyabb, emellett a szolgáltatásokért a dán cégnek kifizetett ellenérték is több mint félmilliárd euróval elmarad a piaci ártól.

A Novo Nordisk ez utóbbit hajlandó elfogadni, ha azt a svájci adóhatóság is jóváhagyja. A szabadalom átruházás árkiegészítését azonban megfellebbezte.

A fenti cikk a Világgazdaság 2013. szeptember 7-i számában jelent meg.

dr. Rövid Levente

ügyvéd
Tel.:    +36 1 799 2000Kategóriák:Adójog

Címkék:, , , ,