EMLÉKEZTETŐ: 2014. január 1-jén hatályba lépett az új whistleblowing törvény

Ahogyan arról korábbi bejegyzésünkben már részletesen beszámoltunk, 2014. január 1. napján hatályba lépett az új whistleblowing törvény (a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény), amely részletesen meghatározza a munkáltatók által alkalmazni kívánt visszaélés-bejelentési rendszer (whistleblowing rendszer) jogszabályi kereteit.

Az új szabályozás tisztáz számos olyan kérdést, amelyek korábban jelentős nehézséget jelentettek a jogszabályoknak mindenben megfelelő visszaélés-bejelentési rendszer kialakítása és működtetése során. Az egyik ilyen neuralgikus pont a személyes adatok kezelésének jogalapja volt, e vonatkozásban az új szabályozás végre önálló, törvényi jogalapot teremt, amely révén már nincs szükség az érintettek hozzájárulásának beszerzésére.

Ugyanakkor elhamarkodott lenne azt állítani, hogy az új törvény minden kérdést egyértelműen rendez. Az egyik ilyen rendelkezés, hogy a visszaélés-bejelentési rendszer működésére és az alkalmazott eljárásra vonatkozóan a munkáltatónak tájékoztatót kell közzétennie a honlapján, mégpedig magyarul. A törvény nem határozza meg, hogy a “honlap” pontosan mit jelent, így olyan értelmezés is lehetséges, hogy ezt a tájékoztatást egy belső intranetes honlapon is el lehet helyezni, hiszen a visszaélés-bejelentési rendszer elsősorban egy cég vagy egyéb szervezet belső viszonyaira vonatkozik, így leginkább a munkavállalók azok, akik ilyen bejelentéseket tehetnek.

Egy másik értelmezés szerint azonban a “honlap” bárki számára hozzáférhető oldalt kell, hogy jelentsen, azaz a tájékoztatót a nyilvános honlapon kell elhelyezni. Nem hivatalos forrásból azt tudtuk meg, hogy a törvény-tervezetet előkészítő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint azért kell a tájékoztatót a nyilvános honlapon megadni, mert az új törvény szerint bejelentéseket nem csak munkavállalók és szerződött partnerek tehetnek, hanem bárki más is. Az ilyen harmadik személyeknek pedig megfelelő tájékoztatást kell kapniuk arról, hogy személyes adataik kezelésére milyen feltételekkel kerül sor, még azt megelőzően, hogy megtennék a bejelentést.

dr. Fekete-Győr Ákos
ügyvéd
akos.fekete-gyor@twobirds.com
Tel.:    +36 1 799 2000
Kategóriák:Adatvédelem, Munkajog

Címkék:, , ,

1 hozzászólás

Visszakövetés

  1. Januárban hatályba lép az új whistleblowing törvény « Twobirdsideas.hu – a Bird & Bird jogi blogja