2014-es FIFA Labdarúgó Világbajnokság és a munkajog viszonya

Már javában zajlik a Brazíliában megrendezésre kerülő 2014-es FIFA Labdarúgó Világbajnokság, a csapatok már az egyenes kieséses szakaszban küzdenek egymással a továbbjutásért. A világbajnokság ezen szakasza még inkább vonzza a labdarúgás szerelmeseinek érdeklődését, a legtöbben most szegeződnek csak igazán a képernyők elé. A világbajnokság nem csak a szabadidőre, hanem a mindennapi munkavégzésre is hatással lehet, ezért munkáltatóként érdemes végiggondolni, hogy hogyan lehet a hatékony munkavégzés és a munkavállalók szórakozása közötti egyensúlyt megtalálni, és így valamennyi esetlegesen felmerülő problémát megelőzni.

SP0006_WEB_590X200

Rendszeres kimaradás

A Brazília és Magyarország között fennálló időeltolódásnak köszönhetően a mérkőzések egy része a munkavégzés szempontjából kedvezőtlen késői időpontban, este 22 órakor kezdődnek. A késői kezdés velejárója lehet, hogy a munkavállalók a világbajnokság ideje alatt a munkavégzés előírt kezdőidőpontja helyett később kezdik meg a napi munkát. Ez kifejezetten igaz akkor, ha egy este 22 órakor kezdődő meccset a csapatok hosszabbítást követően 11-esekkel döntenek el, ami adott esetben azt is jelentheti, hogy a munkavállaló éjjel 1 órakor tér nyugovóra.

A munkáltatóknak szándékában állhat a munkavállalói morál javítására irányuló intézkedéseket bevezetni. Például, mivel a munkavállalók figyelmét elkerülhetetlenül elvonják azok a mérkőzések, amikor éppen kedvenc csapataik játszanak, a munkáltatók dönthetnek olyan lehetőségek biztosításáról, amelyekkel lehetővé válik, hogy a munkavállalók megnézzék kedvenc csapatuk meccsét munkaidő alatt, vagy bevezethetnek rugalmasabb munkarendet, amikor a munkavállaló döntésére bízott, hogy korábban kezdi és/vagy fejezi be a munkanapot és amennyiben szükséges, később pótolja be a kihagyott munkaidőt. Az ilyen intézkedések remélhetőleg elkerülhetővé teszik azt a helyzetet, hogy számos munkavállaló egyszerre vegye ki rendes szabadságát ez alatt az időszak alatt, munkaerő nélkül hagyva ezzel a munkáltatót.

A munkáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy bármely vonatkozó szabályzatot előzetesen közöljék a munkavállalókkal, azért, hogy a munkavállalók tisztában legyenek azzal, mik az elvárások velük szemben.

Közösségi média és az internet

A világbajnokság alatt elkerülhetetlenül megnövekszik a közösségi média felületein zajló kommunikáció és a világbajnoksággal kapcsolatos weboldalak látogatása. A munkáltatók számára javasolt megfelelő, közösségi média- és internethasználatra vonatkozó szabályzatok elfogadásáról dönteni, és ezeket a munkavállalókkal előzetesen közölni, hogy így világossá váljon számukra mi az, ami elfogadott, és mi az, ami nem. Abban az esetben, ha a munkáltatóknak nincsenek ilyen szabályzataik, a mostani egy remek alkalom, hogy kialakítsák és elfogadják ezeket, amiket a későbbiekben is tudnak használni.

Fegyelmi intézkedések

A nagyobb sportesemények alkalmával jellemzően megnövekszik az alkoholfogyasztás mind munkanapokon, mind azokon kívül. A munkáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a munkavállalók tisztában legyenek azzal, hogy a munkahelyi alkoholos befolyásoltság nem megengedhető és az – munkaszerződés vagy kollektív szerződés rendelkezése szerint – fegyelmi intézkedések alkalmazásához vagy akár a munkaviszony megszüntetéséhez vezethet. Érdemes a munkavállalókat erről a tényről kifejezetten tájékoztatni felhívás formájában, amit a helyben szokásos módon célszerű a munkavállalókkal közölni.

Világossá kell tenni továbbá a munkavállalók számára, hogy a késések számának növekedése vagy a teljesítménycsökkenés – munkaszerződés vagy kollektív szerződés rendelkezése szerint – szintén fegyelmi intézkedések alkalmazásához, vagy súlyosabb esetben a munkaviszony megszüntetéséhez vezethet.

Végezetül

A világbajnokság megfelelő módon történő kezelése a munkáltató által azzal, hogy egyensúlyt talál a munkáltató az eredményesség fenntartása és a munkavállalói jó hangulat ösztönzése között, a munkavállalói morál jelentős megerősítéséhez és végső soron hatékonyabb munkavégzéshez vezethet.

Készítették: dr. Tarján Zoltán, ügyvéd és dr. Fekete-Győr Ákos, ügyvédKategóriák:Munkajog

Címkék:, , , ,