ÁGAZATI VIZSGÁLATOK AKCIÓBAN

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) továbbra is aktívan dolgozik a fogyasztók jólétének védelme érdekében. A hatóság az elmúlt időszakban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok vizsgálatára helyezte a hangsúlyt, továbbá ismételten az ágazati és gyorsított ágazati vizsgálatok eszközéhez nyúlt.

I. Jelentés a tartós élelmiszerek piacáról

Korábbi cikkünkben beszámoltunk többek között a GVH tartós élelmiszerek piacán végzett ágazati vizsgálatának fejleményeiről. A vizsgálat azóta lezárult, a versenyhatóság pedig közzétette megállapításait.

A jelentésben a GVH számos javaslatot tett a tartós élelmiszerek piacára vonatkozóan, így például támogatja:

  • a korszerű és fenntartható öntözőrendszerek telepítését,
  • illetve az ilyen öntözőrendszerek kialakítására irányuló támogatási rendszerek kiterjesztését.

Mindemellett a jelentésben a GVH:

  • ösztönzi a piaci szereplőket a különböző fenntartható csomagolóanyagok kiterjedtebb alkalmazására;
  • támogatását fejezi ki az energiahatékonyságot elősegítő beruházásokat érintően; valamint
  • felhívja a piaci szereplőket a hatóság fokozott jelenlétére és figyelmére a tartós élelmiszerek piacán.

A fentiek eredményeként a GVH versenyfelügyeleti eljárást is kezdeményezett egyes sajt-, joghurt-, zöldségital- és fagyasztott zöldségimportőrök ellen. A fokozott szigor az ágazati jelentés fényében nem meglepetés: a GVH kimutatásai szerint egyes importőrök az árakba épített átlagos nyereségüket megtöbbszörözhették.

II. Gyorsított ágazati vizsgálat az online szállásfoglalási piacon

A nyári időszak alatt is kiemelt figyelemmel kísérte a GVH a szálláshelyfoglalási piacon alkalmazott jellemző árképzési gyakorlatokat. Fogyasztói panaszok és intenzív médiaérdeklődés közepette a GVH gyorsított ágazati vizsgálatot indított a magyarországi online szállásfoglalási és szálláshely-szolgáltatási piacon folyatott árazási gyakorlatok feltárására.

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy a gyorsított ágazati vizsgálat a GVH gyakran alkalmazott eszköze, amely az adott piac azonnali vizsgálatát és szükség esetén gyors fellépést tesz lehetővé a hatóság számára. A GVH a gyorsított ágazati vizsgálat során információt kér a vállalkozásoktól, amelyeket az elemzése során figyelembe vesz.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ágazati vizsgálatok megállapításait érdemes komolyan venni. Az online szállásfoglalási piacot érintő legutóbbi ilyen ágazati vizsgálat 2016-ban zárult le, amelyet követően a GVH több piaci szereplővel szemben is versenyfelügyeleti eljárást indított.

Összegzés

Ahogyan a fentiekben bemutattuk, a GVH ágazati és gyorsított ágazati vizsgálatai a múltban több esetben is versenyfelügyeleti eljárás megindításához vezetett egyes piaci szereplőkkel szemben.

Tekintettel arra, hogy a versenyhatóság elsődleges célja a fogyasztók jólétének fenntartása, adott esetben a piaci gyakorlatba való jelentős beavatkozás árán is, érdemes lesz figyelemmel kísérni a GVH legújabb, online szállásfoglalási, illetve szálláshely-szolgáltatási piacot érintő vizsgálatának fejleményeit.

Szerzők:

dr. Kutai Gábor
ügyvéd
gabor.kutai@twobirds.com
dr. Fekete Marcell
ügyvédjelölt
marcell.fekete@twobirds.com


Categories: Versenyjog

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *