COVID gyorstesztek: magas árak európai összehasonlításban

2022. január 25-én a Gazdasági Versenyhivatal (“GVH“) lezárta a COVID antigén gyorstesztekkel (“Gyorstesztek“) kapcsolatos gyorsított ágazati vizsgálatát. A GVH gyorsított ágazati vizsgálata megállapította, hogy a hazai forgalmazású gyorstesztek kiskereskedelmi árai európai összehasonlításban magasak, és a fogyasztók sok esetben nem kaptak megfelelő tájékoztatást a Gyorstesztekről. Ennek következtében a GVH számos ajánlást fogalmazott meg a társhatóságok, a jogalkotó és a piaci szereplők számára.

A GVH 2021. december 23-án gyorsított ágazati vizsgálatot indított a COVID Gyorstesztekkel kapcsolatban. A vizsgálat során a GVH helyszíni kutatásokat végzett, több piaci szereplőt keresett meg adatkéréssel, egyeztetést folytatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (“OGYÉI“), tájékoztatást kért valamennyi uniós versenyhatóságtól és az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságától, valamint online fogyasztói vizsgálatot (ún. sweep) végzett. A végleges jelentés (“Jelentés“) elkészítése és közzététele előtt a piaci szereplőknek lehetőségük volt arra, hogy a jelentéstervezet megállapításaival kapcsolatban észrevételeket tegyenek.

A Jelentés kiemeli, hogy a magas kiskereskedelmi árak a Gyorstesztek értékesítése során kialakult nem elég intenzív versenynek, a Gyorstesztek kizárólagos külföldi gyártásának, valamint a hosszú értékláncnak köszönhetőek, ezáltal a fogyasztói árba az értéklánc minden szintjén új árrések épülnek be. Továbbá, a Gyorstesztek orvostechnikai eszközöknek is minősülnek, és ebben a minőségükben jelenleg csak engedéllyel rendelkező gyógyászati segédeszköz-szaküzletekben vagy gyógyszertárakban értékesíthetők. A Jelentés számos olyan kereskedelmi gyakorlatot is azonosított, amelyek megnehezítik a fogyasztók a Gyorstesztekről történő teljes körű és egyértelmű tájékozódását.

A GVH a Jelentésben az alábbi javaslatokat fogalmazta meg:

(i) a jogalkotó a verseny intenzitásának növelése érdekében engedélyezze a Gyorstesztek kiskereskedelmi láncokban, drogériákban és benzinkutakon történő ideiglenes (pl. három hónapig) történő értékesítését;

(ii) a piaci szereplők alakítsanak ki rövidebb értékláncokat, például a Gyorstesztek hazai importőröktől való közvetlen beszerzése révén;

(iii) amennyiben az (i) pont szerinti javaslat nem teljesül, a GVH javasolja a magyar kormánynak, hogy fontolja meg a beavatkozást a Gyorstesztek maximális árszintjének meghatározása érdekében (a PCR-tesztekhez hasonlóan);

(iv) az OGYÉI a fogyasztók számára tegye közzé a Gyorstesztek termék-összefoglalóit (például a gyártó és forgalmazó adatait, használati útmutatót, hatékonysági adatokat), és tegye lehetővé a piaci szereplők számára, hogy ezeket az összefoglalókat átvegyék a fogyasztók megfelelő tájékoztatásnak elősegítéséhez.

A Jelentés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a GVH tájékoztatta a Gyorsteszteket forgalmazó weblapok üzemeltetőit és a társhatóságokat a konkrétan azonosított és kifogásolt kereskedelmi gyakorlatokról. A GVH megjegyezte, hogy a következő online fogyasztói vizsgálatot 2022. február 14-én kezdődő héten végzi el. Amennyiben a problémák továbbra is fennállnak, a GVH az OGYÉI és az Innovációs és Technológiai Minisztérium bevonásával összehangolt hatósági intézkedést fog kezdeményezni.

A végleges Jelentés magyar nyelven itt érhető el. Ajánljuk tovább a GVH korábbi a kerámiatégla-piacon és a fa építőanyagok piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatáról szóló cikkeinket.

Fejlemény a Jelentés publikálása óta, hogy a magyar kormány a GVH javaslatának megfelelően engedélyezte a Gyorstesztek értékesítését azon vállalkozások részére is, amelyek a vonatkozó jogszabályok alapján rendelkeznek gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel – így a termékek praktikusan a kiskereskedelmi láncok, drogériák és benzinkutak kínálatában is megjelenhetnek.

Szerzők:

dr. Kutai Gábor
szenior ügyvéd
gabor.kutai@twobirds.com

dr. Arányi Dániel
counsel
daniel.aranyi@twobirds.com

dr. Szopkó Rebeka
ügyvédjelölt
rebeka.szopko@twobirds.comCategories: Versenyjog

Tags: , , , ,