Mégsem lesz magyar dróntörvény

Mintegy három év telt el azóta, hogy megjelentek az első hírek a drónok magyarországi használatára vonatkozó új jogszabály szándékáról. A kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a meglévő (légügyi) szabályozási keretbe nem vagy csak nagyon nehezen illeszthetőek be a pilóta nélküli  járművek új generációja. Ezek a repülő eszközök rendkívül gyorsan fejlődnek és egyre elterjedtebbek, miközben használatuk kockázatot jelenthet a légiközlekedésre, a földfelszíni létesítményekre és a magánszférára is.

A tervezet

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016 decemberében társadalmi egyeztetésre bocsátott egy tervezetet, amelyet nem fogadott osztatlan lelkesedés ez érintettek, elsősorban a légi modellezők részéről. Számos vélemény érkezett a tervezetre, köztük a Drónpilóták Országos Egyesületétől, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól, és mi is benyújtottuk az észrevételeinket. A tervezet szerint az új szabályozásnak 2017. július 1-jén kellett volna hatályba lépnie, erre azonban nem került sor, mert a tervezetből nem lett jogszabály.

Lesz vagy nem lesz?

2017 augusztusában dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy interpellációra adott válaszában az alábbiakat mondta a drónszabályozás tervezetével kapcsolatban

“A közigazgatási egyeztetés során beérkezett észrevételek alapján a pilóta nélküli légijárművek repüléseit szabályozó rendelettervezet átdolgozása jelenleg is folyamatban van.”

Az államtitkár egyúttal felhívta a figyelmet a jelenleg is folyó uniós jogalkotási folyamatokra: az Európai Bizottság felkérésére az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) jelenleg is az uniós szabályozás kialakításán dolgozik. Az államtitkár az interpellációra adott választ így folytatta

“Annak érdekében, hogy a közösségi szabályozásnak megfelelő hazai rendeletet fogadjanak el, az EASA tervezetével való összhang megteremtése szükséges. Így válik elkerülhetővé, hogy a közösségi jogszabály hatálybalépésekor koncepcionális változásokat kelljen a hazai jogalkotónak átültetnie. Mindezek alapján a pilóta nélküli légijárművek repüléseit szabályozó rendelet az uniós jogalkotási folyamatok lezárulását, a szükséges egyeztetések lefolytatását és a végleges kormányzati döntés meghozatalát követően lép hatályba.”

Összefoglalva: egyelőre mégsem lesz különálló magyar drónszabályozás, legalábbis a tervezetből nem lesz semmi.

Mi fog történni?

Az EASA javaslatának véleményezése 2017. szeptember 15-én zárult. A beérkezett javaslatok figyelembevételével 2017 végéig tervezik beadni a javaslatukat az Európai Bizottság számára, amely várhatóan 2018-ban fog dönteni a kérdésről, és a tervek szerint az új rendszert 2019-től fogják élesíteni. A magyar drónhasználók tehát új uniós szabályozásra, és ennek megfelelő új hazai tervezetre számíthatnak. Ez azt jelenti, hogy egyelőre hatályban marad a jelenlegi ellentmondásos és a drónok esetében a gyakorlatban nehezen kikényszeríthető, illetve ellenőrizhető kötelezettségeket tartalmazó szabályozás. Várhatóan ez így marad 2019-ig, az egységes európai szabályozás hatályba lépéséig.
dr. Halász Bálint ügyvéd és dr. Ottóffy Zsófia ügyvédjelölt
Knight Bird & Bird Iroda
balint.halasz@twobirds.com
+36 1 799 2000Categories: Egyéb

Tags: , , , , ,

Discover more from twobirdsideas.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading