Összesen 19 millió forint adatvédelmi bírságot szabott ki a NAIH

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján nemrég jelent meg három határozat, amelyekben összesen 19 millió forint adatvédelmi bírságot szabott ki követeléskezeléssel kapcsolatos adatkezelések miatt. Az, hogy a NAIH kifejezetten koncentrálni fog erre a területre, nem meglepő, hiszen ahogyan arról korábban beszámoltunk, a 2014. éves ellenőrzési tervben ez volt az egyik kiemelt terület.
A NAIH többek között az ügyfelek számára is átlátható és követhető eljárásrendet kérte számon az érintett adatkezelőkön, amelyeknél a NAIH helyszín vizsgálatot is tartott is tartott, illetve számítástechnikai szakértőt is rendelt ki. A NAIH szerint a követeléseket érvényesítő szolgáltatók jellemzően nem adatfeldolgozást, hanem adatkezelést végeznek, ezért a jogszabályoknak való meg nem felelés esetében önálló felelősséggel is rendelkeznek. A bírság összegével kapcsolatban az egyik határozatban a NAIH kiemelte, hogy

“A jogsértés súlyos, mert a Megbízó részére átadott személyes adatok kezelésének folyamata az adósok számára átláthatatlan, ez meggátolja őket abban, hogy felmérjék az adatkezelés jogaikra nézve kedvezőtlen hatásait. A Megbízó és a Megbízott jogsértő adatkezelése az adatalanyoknak anyagi hátrányt is okozott, de többségük megfelelő jogi ismeretek hiányában, a kiszolgáltatott helyzetét fel sem ismerte, ezért érdekei védelmében nem lépett fel.”

A NAIH többek között jogszerűtlennek találta azt is, hogy a követeléskezeléssel kapcsolatban az adóstól független harmadik személyek adainak kezelésére is sor került.
A fenti határozatok ellen – így a bírság kiszabása, illetve összege ellen is – az adatkezelők keresettel fordulhatnak a bírsághoz.
A határozatok itt, itt és itt érhetőek el.

dr. Halász Bálint
balint.halasz@twobirds.com
@balinthalasz
+36 1 799 2000Categories: Adatvédelem

Tags: , , , , , , ,