Smart buildings szeminárium – beszámoló

A Bird & Bird nemzetközi ingatlanjogi csoportjának jogászai a CBRE-vel és a Siemens-sel együttműködve az okos épületekről és az ingatlanszektor digitalizációjáról tartottak ügyfélszemináriumot Budapesten 2017. június 15-én. Alább röviden beszámolunk az eseményen elhangzott előadásokról.

Az angol nyelvű szemináriumot Helembai Gábor – budapesti irodánk ügyvédje – nyitotta meg, egyúttal kiemelve a téma aktualitását és fontosságát az ingatlanpiac valamennyi szereplőjének szempontjából.

A Bird & Bird nemzetközi ingatlanjogi csoportjának társvezetője és irodánk frankfurti partnere Dirk Barcaba az ingatlanszektor digitalizációjáról és a digitalizációnak az ingatlanszektor különböző szegmenseire gyakorolt hatásairól – így különösen a tranzakciók felgyorsulásáról és egyszerűsödéséről, az asset classes esetében jelentkező változásokról, valamint az okos épületek és okos városok szerteágazó jogi kérdéseiről – beszélt.

Kathryn Noble – Bird & Bird londoni energetikai és építési jogi csoportjának ügyvédje – az okos épületek digitalizációjáról és az azokat érintő brit szabályozásról (UK Construction 2025), az okos épületekkel összefüggő energetikai kérdésekről (Smart Building Energy Management Systems – BEMS) tartott előadást, kiemelve az intelligens épületekhez kapcsolódó emberi tényezők fontosságát is.

A Bird & Bird budapesti ügyvédje, Rippel-Szabó Péter az okos épületekhez kapcsolódó, az építkezés, valamint az üzemeltetés és kiadás során felmerülő legfontosabb, a szerződésekben már most szabályozásra és megfontolásra érdemes üzleti és jogi kérdésekről beszélt, így érintve a finanszírozás, az online workspace, a szoftver alapú okos komponensek és a különböző szoftverek integrációja valamint a bérleti szerződések vonatkozásában felmerülő kockázatok és jogkérdések kezelését.

A szemináriumot a CBRE és a Siemens egy-egy előadójának iparági betekintése tette színesebbé.

Katkó Károly (Head of Advisory & Transactions Services, Offices, CBRE Budapest) a bérlők megváltozott igényeiről tartott színes és átfogó előadást, különösen érintve a technológia szerepét, a munkavégzés átalakulását, a work/life balance kérdését, valamint a generációs igények változását és azt, hogy mindezekre az iparági szereplőknek miként szükséges felkészülniük.

Kántor Zoltán (Sales Engineer, Product Manager Siemens Zrt. BT Division) az épületautomatika épületek energiahatékonyságára gyakorolt hatásairól és az EN15232 szabványról beszélt, betekintést engedve a közönség számára az érdekfeszítő technikai háttérbe is.

A szeminárium meghívója korábbi bejegyzésünkben itt érhető el. A szemináriummal vagy a témával kapcsolatos bármilyen kérdés esetén forduljon bizalommal Rippel-Szabó PéterhezHelembai Gáborhoz, vagy lépjen velünk kapcsolatba irodánk elérhetőségein.Categories: ingatlanjog

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,