Az adatvédelem nemzetközi napja – kampány a gyermekek jogaiért

2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja. Az dátum apropója, hogy 1981-ben ekkor nyílt meg aláírásra az Európa Tanács Adatvédelmi Egyezménye, amely az első jelentős, az aláíró államokra nézve kötelező adatvédelmi dokumentum a nemzetközi jog terén. Az Egyezmény célja, hogy megteremtse a személyes adatok védelmének alapvető kereteit és garanciáit.
Az adatvédelem napja alkalmából a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) és az UNICEF közös állásfoglalást adott ki a gyermekeket érintő online veszélyekről. Az állásfoglalás szerint a gyermekeket fenyegető veszélyek között szerepelnek a bántalmazások digitális formái, a személyes adatokkal való visszaélés, valamint a nem kívánatos tartalmak könnyű elérhetősége. Az állásfoglalás rámutat arra, hogy míg ma a gyerekek 88 %-ának van profilja közösségi oldalon, addig mintegy felük nem érzi biztonságosnak az internetet. A kép tehát ellentmondásos: míg szinte mindenki él az online eszközök nyújtotta lehetőségekkel, jelentős a félelem azok használatát illetően. Így van ez más országokban is: egy brit kutatás szerint a megkérdezett internethasználók 92%-a tekint gyanúval az internetre magánszférájának biztonságával kapcsolatban. A gyermekek aggodalmai egyébként a NAIH állásfoglalása szerint nem alaptalanok: eszerint ugyanis a gyermekek harmadát érte már zaklatás valamilyen online felületen. Ennek tipikus formája lehet például sorozatosan megalázó, lejárató tartalmak közzététele közösségi oldalon, ál-profil létrehozása más személy nevében, vagy bántó, sértő személyes üzenetek küldése. Előfordulhat az is, hogy egy adott személy email fiókját, közösségi profilját feltörik és nevében különböző, számára kellemetlen, vagy őt éppenséggel ellehetetlenítő cselekményeket követnek el.
A NAIH egyébként már évek óta szorgalmazza a gyermekek biztonságos és tudatos internethasználatának kialakítását és támogatását. 2013-ban tanulmányt tett közzé „KULCS A NET VILÁGÁHOZ!” címmel, amely kutatások eredményein alapuló figyelemfelhívó, tájékoztató dokumentum.
A kezdeményezés keretében dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az adatvédelem napján az online adatvédelemről tartott előadást egy székesfehérvári gimnáziumban.
Az Európai Unióban az Európai Bizottság alelnöke, a digitális egységes piac ügyeivel foglalkozó Andrus Ansip és a többek között az igazságügyért felelős bizottsági tag, Věra Jourová közös nyilatkozatot adott ki, amelyben áttekintést adnak az Európai Unió adatvédelmi reformjáról. A nyilatkozat szerint a Bizottság célja, hogy a reform régóta várt sikeres lezárása még 2015-ben megtörténjen. A reformról bővebben itt olvashatnak.

dr. Halász Bálint és dr. Rajnai Anna Éva
balint.halasz@twobirds.com, anna.rajnai@twobirds.com
Tel.: +36 1 799 2000Categories: Adatvédelem

Tags: , ,